Succesvol studeren en ondernemen bij Hogeschool Windesheim
Windesheim Online lezen
Beste (student)ondernemer,
Het einde van het jaar is in zicht, dat betekent al weer de laatste nieuwsbrief van dit jaar.
In deze nieuwsbrief blikken we terug op de Topondernemersbokaal. René Daatselaar Baarslag heeft deze prachtige prijs is ontvangst mogen nemen.

De Topondernemersbokaal was onderdeel van de Global Entrepreneurship Week (GEW). Er hebben mooie evenementen plaatsgevonden rondom Ondernemen, daar blikken we samen met je op terug.

We hebben ook nog wat tips voor je! Interessante webinars en een Ondernemersschool. Lees snel verder om er achter te komen wat jij daar uit kan halen!

Eind van het jaar, dat betekent ook weer zoals je van ons gewend bent: het Kerstkroegcollege. Een interessant (online) programma. Geef je nog snel op!

Namens Windesheim Centre for Entrepreneurship, wensen wij jou fijne feestdagen en een succesvol 2021!


Ondernemende groet,

Gerrit, Saskia, Miriam & Carmen
 
Housone gaat ervandoor met de Topondernemersbokaal
Terugblik op de GEW
Tip!: Webinars & Ondernemersschool
Kerstkroegcollege 2020
Fijne feestdagen!
Agenda

Housone gaat ervandoor met de Topondernemersbokaal

Vanaf donderdag 19 november mag René Daatselaar Baarslag zichzelf winnaar noemen van de Windesheim Topondernemersbokaal 2020. Hij heeft gewonnen van vijf andere finalisten, die net als René Daatselaar Baarslag afgelopen donderdag hun eigen onderneming pitchte aan de vijfkoppige jury op Windesheim Almere.
 


“Een heel charmant oplossing voor een heel herkenbaar probleem”, vertelt de jury. Mooie compli
menten voor René. De juryleden waren Manuela Krul Mancinelli van Krul Solutions uit Almere, Hilco de Roo van Jortt.nl, Luc Lenferink van Uw Onderhoudspartner Lenferink en bestuurslid van het MKB en Bart Jeurnink van Kennispoort Zwolle en adviseur van het MKB Zwolle.
 
René Daatselaar Baarslag gaat er vandoor met prachtige prijzen. Een greep uit het hele prijzenpakket: Een driedaagse studiereis naar een StartUp Hub Europa of Rotterdam, een startkapitaal van €500,- en één jaar gebruik van het starterspakket ABN Amro en het online boekhoudpakket van Jortt. Voor alle zes finalisten is er een lidmaatschap beschikbaar gesteld door het MKB Zwolle.

Alle finalisten hebben een mooie presentatie gegeven over hun eigen onderneming en zijn studenten aan de Hogeschool Windesheim, zowel Almere als Zwolle, die studeren combineren met het runnen van hun eigen onderneming. Afgelopen weken zijn zij al ontzettend druk geweest met de voorbereidingen. De selectie voor de finalisten bestond uit een juryoordeel en uit een social media campagne, ook dat is nieuw dit jaar. De deelnemer die de meeste likes binnenhaalde was verzekerd van een plek in de finale.

De finalisten van de Topondernemersbokaal 2020 waren:

  1. Dilan Kalender -  Mijn Smaak
  2. Stephan Veenhuijzen – Adventure Vans
  3. Daisy Nieuwenhuizen en Bianca Goes – Rots en Water
  4. Yigit Ispir – Zwolsche Zwammen
  5. Steven Kapitein en Teun Grotenhuijs – Kruisdraad Ingenieurs

De tweede plaats was voor Dilan Kalender en de derde plaats voor Daisy Nieuwenhuizen en Bianca Goes.
De Topondernemersbokaalavond begon met het tonen van de promovideo van het bedrijf. Hierna kwamen de finalisten één voor één aan het woord. De presentatie eindigde met een vragenronde van de jury. Toen iedereen aan de beurt was geweest, is de jury in beraad gegaan. Voor de kijkers thuis was er een inspirerende film van stuntman JP de Kam over angst en risico’s nemen.
 
De Topondernemersbokaal is onderdeel van de Global Entrepreneurship Week (GEW) regio Zwolle. Tijdens de GEW staat ondernemerschap en ondernemendheid wereldwijd centraal. Er worden in deze week verschillende activiteiten georganiseerd, die toegankelijk zijn voor alle studenten in Zwolle. (Bron: www.gewregiozwolle.nl/). Zo heeft woensdag 18 november de Ondernemersparade plaats gevonden en zijn er de rest van de week masterclasses, bootcamps en inspirerende workshops te volgen.

Wegens het Coronavirus was deze editie net even anders dan jullie gewend zijn. Normaal gesprokken zou op deze dag Windesheim’s Beste 2020 geweest zijn. Daar is nu de Topondernemersbokaal van gemaakt. Ook konden we helaas geen publiek ontvangen, dus is de wedstrijd gelivestreamd via Teams live.

 
Terugblik op de Global Entrepreneurship Week (GEW)

In de week van 16 tot 20 november stond ondernemerschap centraal over de hele wereld, dus ook in Regio Zwolle. We blikken terug op een online GEW.

Maandag en dinsdag : Internationalisering
Zakendoen met Polen? Dan moet je de geschiedenis (Polen heeft 125 jaar niet bestaan en altijd gedoe met Duitsland en Rusland) en de zakencultuur kennen volgens Polen deskundige Chris Plag.

   

Europa en kansen voor de regio? Eddy van Hijum, Gedeputeerde Provincie Overijssel, praatte ons bij over de kansen en bedreigingen. 


Woensdag: Ondernemersparade                                                                       
Een
 reeks van gastsprekers hebben ondernemende studenten antwoord gegeven over vragen als:  

- Wanneer ben je ondernemer voor de belastingdienst?
- Hoe moet je omgaan met BTW? Wat is KOR?
- Hoe kis ik een rechtsvorm of bedrijfsnaam?
- Hoe kom ik aan klanten?
- Hoe regel ik mijn bankzaken voor mijn onderneming?
- Ondernemer zijn, is dat leuk? Waar begin ik?
- Waar moet ik aan denken als ik voor mezelf begin?
- Hoe kom ik aan een werkplek bij ILAB?


Via ons, Windesheim Centre for Entrepreneurship, kunnen we jullie in contact brengen met de deskundigen die antwoord op alle vragen over ondernemen hebben. 


Donderdag: Dag van de Studentondernemer
Studenten hebben nog wel eens het imago luie zuipschuiten te zijn. De hele dag uitslapen, twee uurtjes met je brakke kop in de collegebanken en dan weer de kroeg in.
Dit is niet het beeld dat je krijgt van studenten op de donderdag in de GEW. Die dag gaat het over steengoede, welwillende jonge ondernemers. Zij beginnen hun eigen startups tussen de lessen door, besteden hun pauzes aan inventaris en webshops en facturen. Deze drukke baasjes stonden centraal de Dag van de Studentondernemer.
Al onze studentondernemer ontvingen een kaartje: Vrijdag: Dag van de ondernemer
Op vrijdag 20 november, tijdens de GEW, was het de Dag van de ondernemer. Hier werd tijdens een livestream via YouTube uitgebreid bij stil gestaan. Milou van Elburg als presentatrice van deze livesessie, introduceert de volgende namen: René de Heer, Jelle Wever en Jeroen Bouwmeester.
René, als wethouder van Economie in de Gemeente Zwolle, en Jelle, als voorzitter MKB regio Zwolle, gaan met elkaar in gesprek over vragen als: “Wat betekent ondernemen nou eigenlijk in deze regio en in deze tijd?”
Hierna volgt een inspirerend verhaal van Jeroen Bouwmeester. Jeroen vertelt over Picnic Technologies, het bedrijf dat vorig jaar het snelst groeiende bedrijf van Nederland was.

Wil je dit verhaal van Picnic of die van René de Heer en Jelle Wever terug zien? Dat kan via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=JxRhKjNQh-g&feature=youtu.be
Tip!: Webinars & Ondernemersschool

Handige en leuke webinairs georganiseerd vanuit de Kamer van Koophandel.

Parttime ondernemen
Op dinsdag 8 december heeft er een webinar van de Kamer van Koophandel plaatsgevonden over Parttime Ondernemen. Host Annemarie Brüning nam je mee tijdens dit webinar door alle onderwerpen waar jeals parttime (student)ondernemer mee te maken krijgt. Waar ligt de grens tussen een hobby en een bedrijf? Wat betekent het voor de inkomstenbelasting en hoe beperkt u uw ondernemersrisico’s? Je krijgt veel tips en ervaringen, van mede-ondernemers én van deskundigen van KVK en de Belastingdienst.

Wil je dit terugzien of nalezen, klik dan op de volgende site: ondernemersplein.kvk.nl/starten-als-parttime-ondernemer/?_ga=2.69460048.116734216.1606294846-698575361.1606294845

Goede start met de Belastingdienst
Maar dat was nog niet alles: Op woensdag 16 december om 20:00 uur is er, ook vanuit de KvK, een webinar: Goede start met de Belastingdienst. Bij een eigen onderneming ontkom je niet aan de belastingen. Dit webinar is er voor starters met een eenmanszaak of vof of als je net gestart bent.
Tijdens dit webinar krijg je antwoord op alle vragen over belasting.

Lees hier en meld je aan: ondernemersplein.kvk.nl/evenementen/webinar-goede-start-met-de-belastingdienst/online-2020-12-16-2000

Ondernemersschool
Wil jij een eigen bedrijf beginnen? Heb je hier al ideeën over maar weet je niet hoe je het aan moet pakken? De Ondernemersschool heeft één doel: jou zo goed mogelijk voorbereiden op het ondernemerschap. De focus ligt op het schrijven van jouw ondernemingsplan en het vergroten van je ondernemersvaardigheden. Thema's zoals persoonlijke effectiviteit, SWOT-analyse, marktonderzoek, pitchen, sociale media en financiering komen aan bod. Elk thema wordt verzorgd door een expert op de dat gebied. 

Geïnteresseerd of je wil je graag meer informatie? Je kan je aanmelden of inlezen op de volgende site: https://qredits.nl/academy/ondernemersschool/

Kerstkroegcollege - 15 december

Proost jij met ons het jaar uit tijdens het kerstkroegcollege?

Wat gaat zo’n jaar dan toch nog snel hè. Vinden wij ook. Om het jaar goed met elkaar af te sluiten, organiseren wij, zoals je van ons gewend bent, een kerstkroegcollege! Dit kerstkroegcollege vindt plaats op dinsdag 15 december van 16:00 uur tot ongeveer 18:00 uur. Wij mogen je helaas niet uitnodigen op de campus, dus livestreamen we vanuit X0.15. Je kan dus gewoon meekijken vanaf de bank! De mensen die zich op tijd bij ons hebben aangemeld, krijgen een borrelpakketje thuisgestuurd, om zo samen met ons te kunnen proosten.


Wat kan je allemaal verwachten tijdens het kerstkroegcollege? Allereerst spelen we de WCfE-ondernemerstest: 10 vragen over ondernemerschap. 

Daarna stellen we je online voor aan stuntman JP de Kam. Hij heeft een inspirerend verhaal over het overwinnen van je angsten met als thema "ondernemen en risico's". 

Ook dit jaar hebben we weer een mooi magazine, gecreëerd door studenten van COMNOW. Tijdens het kerstkroegcolle wordt het magazine gepresenteerd en aangeboden aan Gina van der Staaij en René Daatselaar Baarslag (winnaar van de Topondernemersbokaal 2020).

Tijdens ons 12,5 jaar jubileum dit jaar hebben wij een mooi cadeau gekregen. Een eerbetoon aan beste studentondernemers van Windesheim, door de jaren heen. René Daatselaar Baarslag zal zijn naam op deze plaquette achter het jaar 2020 plakken.

We eindigen met een terug- en vooruitblik, en natuurlijk proosten we online nog even met elkaar! Ben jij bij deze jaarafsluiting met elkaar? Je kan je opgeven via de mail: startpunt@windesheim.nl.


Fijne feestdagen!

Wij wensen jou alvast een goede kerstvakantie toe, met feestelijke kerstdagen. We zien je weer in het nieuwe jaar. Op naar een succesvol 2021!


Wat moet jij in je agenda zetten? 
Datum Wat? Tijd
     
15-12-2020 Kerstkroegcollege (online)  16.00 - 18.00 uur
01/06-02-2021 Week van de Circulaire Economie
Gehele week
08/12-02-2021 WCfE On Tour Gehele dag
04-02-2021 Kroegcollege: Politiek en Ondernemen
ntb
16-03-2021 Student Meets Business
ntb
22-03-2021
Dag van de Duitse Taal ntb
03-04-2021
Dag van de ZZP'er/Freelancer/Interim Professional ntb
22-04-2021 Kroegcollege: Netwerken ntb
20-05-2021 Voorlichtingsbijeenkomst: Afstsuderen in je eigen bedrijf ntb
03-06-2021 Idee zoekt ondernemer; It's a match! ntb
07/11-06-2021 Startup Week Düsseldorf Gehele week
17-06-2021 Midsummer BBQ  ntb
   
Contact
Heb je vragen of heb je hulp nodig? Aarzel niet, ook voor kleine vragen staan we voor je klaar.
We zijn bereikbaar via startpunt@windesheim.nl.

Neem ook even een kijkje op onze socials en website! 
Volg ons via YouTube Volg ons via Twitter Volg ons via Instagram Volg ons via LinkedIn
Overall
Uw gegevens
Opleidingen en cursussen
Overig
Afmelden
Contact
© 2020 Hogeschool Windesheim - Privacy - Algemene voorwaarden - Disclaimer