Windesheim
 
Kennismaking met lerarenopleidingen Godsdienst en Levensbeschouwing

Maandag 5 maart zijn wij, GL-studenten van het tweede jaar, een dagje naar Brussel geweest voor een kennismaking met andere Godsdienst-Levensbeschouwings-studenten uit Nederland en Vlaanderen. Nederland werd naast Windesheim vertegenwoordigd door Fontys Tilburg en Fontys Utrecht en Vlaanderen werd vertegenwoordigd door de Karel de Grote Hogeschool, Thomas More Mechelen en Odisee Brussel.


Het was een interessante dag waarin ik veel leuke en vooral ook nieuwe ervaringen opgedaan heb.
Er waren drie rondes workshops, gegeven door docenten van de hogescholen.  De eerste workshop die ik volgde was Theologiseren met jongeren; deze werd gegeven door een docent van Opleidingen Odisee Brussel. Wat mij opviel was hoe katholiek het was, het was heel bijbels met af en toe een quote uit een andere religie maar het Bijbelse bleef steeds weer terugkomen. Er leek niet veel ruimte te zijn voor je eigen kijk op religie. Het leek wel een beetje op zondagschool van zo’n 18 jaar geleden (is dat nu anders dan toen…?).


De volgende workshop, door een Fontysdocent, ging over theologie. Hier zat ik als enige Nederlandse student en het viel mij op dat de meeste Vlaamse studenten heel erg vast blijven houden aan het feit dat je geen theologie kan studeren/geen godsdienst kunt geven zonder dat je gelooft in God; ze willen het niet los van elkaar zien. Nu moet je om in België les te kunnen geven op z’n minst een zoekend geloof hebben.


De derde workshop ging over lichaamsbewustzijn als grond voor elke spiritualiteit - dit vond ik echt superleuk. De docent zei bij bijna elke handeling ‘dit is misschien wel een beetje raar’ waardoor ik mij afvroeg ‘waarom doe je dit dan? Ik kan niet heel goed stil zitten en van ademhalingsoefeningen word ik een beetje ‘kriebelig’, ik kan daar gewoon niet zo goed tegen. Maar toen we met de energie gingen ‘spelen’ ging het beter, en blijkbaar had ik al dat geconcentreerd ademhalen en dergelijke niet heel erg nodig’, want ik voelde de energie wel ‘bewegen’ tussen mijn handen. Het was heel vreemd maar ook juist heel leuk. Sommige mensen deden maar wat, wat het ook wel grappig maakte.


Na de workshops deden we een soort kennismakingsbingo. We moesten met zo veel mogelijk studenten in gesprek over wat je als GL-student belangrijk vindt. Zo ben ik in gesprek geweest met een student van Fontys Tilburg over ‘je eigen levensverhaal leren kennen’. Hij gaf aan dat zij daar niet heel veel mee doen, terwijl wij er hier bijna mee doodgegooid worden (wat ik overigens niet erg vind). Dus heb ik hem verteld wat wij hier mee doen (biografie, exposure) en wat ik eraan heb en heb gehad. Hij vond het uiteindelijk wel jammer dat zij er op Fontys tot nu toe minder mee gedaan hebben. Dit was een van de verschillende leuke gesprekken in deze kennismaking. Natuurlijk was lang niet iedereen heel serieus bezig, maar dat maakte het ook gezellig. Het is leuk om mensen op deze manier te leren kennen, al was het misschien handiger geweest om dit aan het begin van de dag te doen.


Het was een leuke dag, en het zou volgend jaar wel weer georganiseerd mogen worden!


Linda Haagsma, 2e jaars student Opleiding Godsdienstleraar

© 2019 Hogeschool Windesheim - Privacy - Algemene voorwaarden - Disclaimer