Nieuwsbrief januari 2019
Windesheim Online lezen
Nieuwsbrief januari 2019
Beste ,
Wij wensen u een gelukkig en gezond 2019!

Via deze weg zullen wij u komend jaar weer op de hoogte houden van allerlei nieuws en relevantie ontwikkelingen. Maar het is ook een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Één van de hoogtepunten voor ons was de organisatie van IFERA, het internationale onderzoekscongres. Via deze link komt u bij een aantal korte interviews met sprekers die relevante inzichten vanuit het congres onder de aandacht brengen.

In december hebben we als expertiseteam bij elkaar gezeten om terug te kijken en plannen te maken voor het komende jaar. Zoals de foto hieronder laat zien, we zijn trots op wat we hebben bereikt en we hebben zin in 2019! We gaan er samen met u een mooi jaar van maken.
 
Inhoud
Belangenspel
Ilse Matser voorzitter internationaal onderzoeksproject
Inzichten uit de wetenschap
De familieboom: snoeien of juist niet?
 
Belangenspel
Tijdens het RAAK-MKB onderzoeksproject Agrarische Bedrijfsopvolging hebben onze onderzoekers een spel ontwikkeld om families onderling in gesprek te brengen over de verschillende belangen die iedereen bij de bedrijfsopvolging heeft. In Het Belangenspel ‘Leef je in, leef je uit’ wordt aan deelnemers gevraagd om op te schrijven welke belangen men denkt dat elk van de andere familieleden heeft. Door daarna te vragen welk belang iedereen daadwerkelijk heeft, ontstaat meer begrip over ieders belangen en rollen in het opvolgingsproces. Het spel is een instrument dat kan worden ingezet bij opvolgingsprocessen en wordt de komende tijd verder doorontwikkeld. Heeft u interesse in Het Belangenspel, neemt u dan contact met ons op.
 
Ilse Matser voorzitter van internationaal onderzoeksproject
Het  STEP-Project is een langlopend onderzoek waar 38 universiteiten uit de hele wereld aan meedoen. STEP, een afkorting van succesful transgenerational entrepreneurship practices, gaat over de vraag hoe ondernemende families generaties lang succesvol kunnen ondernemen. Hierbinnen vallen onderwerpen als bedrijfsopvolging, governance en innovatiekracht. Het project omvat zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek. Zo loopt er momenteel een onderzoek naar de impact van demografische veranderingen op de bedrijfsopvolging. Meer te lezen over het project kan via www.stepresearch.org. Het project bestaat al sinds 2005 en heeft al veel opgeleverd, daarom zal naast nieuw onderzoek de komende jaren ook nadrukkelijk aandacht zijn om de opgedane kennis te vertalen naar onderwijsmateriaal. Kansrijk is ook om STEP te verbinden met andere lopende initiatieven om zo de impact van het project te vergroten.
Inzichten uit de wetenschap
Op 15 en 16 november jl. waren Jan Willem van der Vloot van Vliet en Judith van Helvert aanwezig op de RENT conferentie in Toledo, een jaarlijkse Europese conferentie met als thema ondernemerschap. Zij presenteerden hier hun gezamenlijke paper met lector Anita Van Gils over de inzet van niet-familiale directeuren en managers bij het ondernemen in familiebedrijven, en dan specifiek naar de manier waarop het ondernemend vermogen bij deze niet-familiale medewerkers wordt aangemoedigd danwel in de weg wordt gezeten. 
Lees hier meer over de inzichten
 
De familieboom: snoeien of juist niet?
Hoe vanzelfsprekend is het dat uw kinderen komen te werken in het familiebedrijf? Mogen alle neven en nichten certificaten verkrijgen of kunnen alleen hen die in het bedrijf werken eigenaar worden? Lastige vragen die tijdens het opvolgingsproces beantwoord moeten worden. Speelt dit vraagstuk bij u? Voorbeelden van andere familiebedrijven kunnen helpen bij het maken van een juiste afweging. In de FFI Practioner staan twee heel verschillende voorbeelden beschreven: J.M. Huber Corporation waar alle familieleden in principe welkom zijn tegenover Jebsen & Jessen waar juist gekozen is voor één leider per familie die tevens het eigendom in zijn bezit heeft. Het artikel neemt u mee in de afwegingen die de families hebben gemaakt en laat tevens zien waarom in beide gevallen de oplossing werkt. 
Bekijk hier de voorbeelden
Volg ons via YouTube Volg ons via Twitter Volg ons via Instagram Volg ons via LinkedIn
Overall
Uw gegevens
Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven
Overig
Afmelden
Contact
© 2019 Hogeschool Windesheim - Privacy - Algemene voorwaarden - Disclaimer